Usein kysyttyä
Kuinka usein vesilasku tulee ?
Vesilasku tulee 4 kertaa vuodessa, kolmen kuukauden välein.
Miksi paritaloon tulee vain yksi vesilasku ?
Paritaloissa on vain yksi liittymä ja yksi Haminan Veden vesimittari, jonka perusteella koko kiinteistön veden kulutus laskutetaan.
Miksi laskutetaan 3 m3, vaikka vettä ei käytetä yhtään?
Kyseessä ei ole vesikuutiot, vaan liittymän perusmaksu 3 kk:n ajalta. Perusmaksut tulee aina maksaa, vaikka vettä ei käytettäisi ollenkaan.
Mitä jos vesimittari hajoaa?
Jos havaitset vesimittarin olevan jäässä tai rikkoutuneen, ota heti yhteyttä Haminan Veteen. Jäätymisen vuoksi tai muuten asiakkaan huolimattomuudesta rikkoutuneen vesimittarin vaihdosta aiheutuneet kustannukset laskutetaan kiinteistön omistajalta.
Mikä on veden kovuus?
Haminan verkostovesi on pehmeää (n. 3 °dH), joten astianpesukoneisiin ei ole tarpeen lisätä suoloja. Laitevalmistajan ohjeita kannattaa kuitenkin noudattaa.
Miksi vesi maistuu pahalle aamulla?
Veden seistessä talon putkistossa yöaikaan se lämpenee hieman, jolloin siihen tulee ummehtunut maku. Vettä on syytä juoksuttaa aamulla niin kauan, että vesi muuttuu raikkaan makuiseksi.
Miksi vesi on harmaan sameaa?
Harmaa sameus selittyy veden seassa olevalla ilmalla, joka on täysin luonnollista ja vaaratonta. Seistessään vesi kirkastuu alhaalta ylöspäin parissa minuutissa. Harmaa sameus on havaittavissa kuumassa vedessä lähes aina.
Entä jos vettä ei tule?
Jos vettä ei tule, kannattaa ensin selvittää, tehdäänkö talossa korjaustöitä ja johtuuko katko siitä. Alueella saattaa olla myös odottamaton vesijohtovuoto, josta asiakkaille ei ole voitu ennakkoon ilmoittaa.
Voiko vesilaskut laskuttaa suoraan vuokralaiselta?
Vuodesta 2020 lähtien laskutusta ei enää voida siirtää vuokralaisen nimiin. Haminan Vesi voi laskuttaa vain kiinteistön omistajaa (= sopimuksen toinen sopijapuoli).
Kuluttajatietoa
Talousvettä kulutetaan keskimäärin
- omakotitaloissa 135 l/hlö/vrk
- rivitaloissa 150 l/hlö/vrk
- kerrostaloissa 170 l/hlö/vrk
Yhden henkilön keskimääräinen vuosikulutusarvio on 50 m3 / v.
Vuotavat kalusteet olisi syytä korjata, koska jo harmittomalta vaikuttava tippavuoto voi aiheuttaa huomattavat vesikustannukset.
Mitä viemäriin ei saa laittaa?
Viemäriin ei saa laittaa mitään, mikä ei sinne kuulu, kuten:
- hygieniatuotteita
- hiuksia, hammaslankaa
- rasvaa, öljyjä
- ruuantähteitä
- vessapaperirullan hylsyjä (ei edes ”huuhdeltavia”)
- vaarallisia jätteitä